fredag 14. februar 2014

Mer elektrifisering krever mer av oss alle!

Flere og flere elbiler på norske veier, elektrifisering av jernbanestrekninger, elektrisk bybane, og nå elektrifisering av norsk sokkel. LO-forbundet Industri Energi er skeptisk og bekymret. De frykter frykter høyere strømpris, og svekket interesse for etablering og utbygging av el-intensiv industri, slik som Hydros aluminiumsproduksjon. Dette har de nok rett i. Men der hvor LO-forbundet er skeptiske velger jeg heller å se en mulighet for enda flere positive miljøeffekter, effekter som kan få god drahjelp av en etterspørseldrevet økning i strømpriser.

Vi vet at et av de største energislukene i Norge er bygninger og boliger. Her ligger det også et enormt potensiale for energieffektivisering i form av bedre isolering, bedre lufting, utskifting til LED-belysning, varmegjenvinning og alternative varmekilder. Alle tiltak som blir mer lønnsomme med en høyere strømpris, og som samfunnet som helhet nyter godt av.

Lenge har vi nordmenn hatt så lave strømpriser at det ikke er så kostbart å ikke bruke energien smartere. Med de el-baserte miljøtiltakene nevnt innledningsvis kan vi dermed få dobbelt miljøeffekt, og sannsynligvis mer enn som så hvis vi er gode nok til å gjennomføre energieffektiviseringen.

Miljømessig ja takk, begge deler, rett og slett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar